ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Φέτος στα Χανιά: Ένας παράξενος Αύγουστος…



Πρωτόγνωρος Αύγουστος για επαγγελματίες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους ανθρώπους του τουρισμού σε παλιά πόλη και Ενετικό λιμάνι.Όλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της εποχής, χωρίς αυταπάτες για τη φετινή τουριστική σεζόν. Τα “Χ.Ν.” συνομίλησαν με επαγγελματίες όλων σχεδόν των ειδών που δραστηριοποιούνται στην “καρδιά” του τουρισμού για αυτόν τον σίγουρα …αξέχαστο για όλους Αύγουστο.

Στα καταλύματα

«Τον Ιούλιο είχαμε μια μείωση κρατήσεων σε ποσοστό 35% σε σύγκριση με πέρυσι. Υπάρχουν κρατήσεις για τον Αύγουστο και ακυρώσεις για το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη. Η εκτίμηση μου είναι ότι ο μήνας που διανύουμε θα πάει όπως τον Ιούλιο» δηλώνει ο κ. Νίκος Βαλάκης ιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος – design hotel – στην παλιά πόλη. Τα καταλύματα στην παλιά πόλη έχουν επισκεψιμότητα και σε αυτό βοήθησε το ότι τα Χανιά και γενικά η Κρήτη δεν είχαν μέχρι σήμερα πολλά περιστατικά κορωνοιού. «Τα Χανιά τα θεωρούν ασφαλή προορισμό οι επισκέπτες μας, το γράφουν και στο διαδίκτυο. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια στην καθαριότητα και στις υπηρεσίες και το αντιλαμβάνονται και αυτοί. Κρατήσαμε το περσινό μας προσωπικό. Είχα σκέψεις να μην ανοίξω καθόλου φέτος αλλά αποφάσισα να λειτουργήσω γιατί θα ήταν καλό για το όνομα του ξενοδοχείου αλλά και για τους ανθρώπους που εργάζονται και που δίνουν την ψυχή τους» καταλήγει ο κ. Βαλάκης.

Στα Στιβανάδικα

«Η κίνηση μας είναι μειωμένη σε ποσοστό 90%» λέει ο Μ. Κασιμάτης.

«Η κίνηση μας είναι μειωμένη σε ποσοστό 90%» λέει ο Μ. Κασιμάτης.

«Δυστυχώς δεν πήρα καθόλου προσωπικό δουλεύω μόνος το κατάστημα. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς όταν η κίνηση είναι μειωμένη σε ποσοστό 90%» μας λέει ο κ. Μιχάλης Κασιμάτης που διαθέτει κατάστημα με τοπικά προϊόντα στην οδό Σκρυδλώφ- Στιβανάδικα. Ο ίδιος σημειώνει πως η φετινή χρονιά είναι “χαμένη” και η «ελπίδα μας είναι να μην χαθεί και η επόμενη». Αναφορικά με τους επισκέπτες υπογραμμίζει πως «είναι πειθαρχημένοι γιατί βλέπουν ότι και εμείς φοράμε τις μάσκες, έχουμε αντισηπτικά. Παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας γιατί δεν γίνεται αλλιώς».

Στα καφέ

«Μακάρι του χρόνου να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα» είναι τα λόγια του Σ. Μελισσηνού.«Τον μήνα Ιούνιο η μείωση έφτασε στο 90%, ο Ιούλης έδωσε μείωση 60%. Το κράτος και ο Δήμος έχουν βοηθήσει δεν μπορώ να πω σε ότι αφορά τις πληρωμές αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» είναι τα λόγια του Σωκράτη Μελισσηνού ιδιοκτήτη καφέ στο παλιό λιμάνι. Για να λειτουργήσει έκανε μια περικοπή 50% στο προσωπικό του καθώς όπως λέει «όταν δεν έχεις καθόλου κόσμο πως θα πάρεις προσωπικό; Μακάρι από του χρόνου να είμαστε καλύτερα ώστε να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα». Τέλος για τα μέτρα ασφαλείας παρατηρεί πως
«παίρνουμε μέτρα πολύ σοβαρά. Κάθε μέρα κάνουμε απολύμανση, φοράει μάσκες το προσωπικό, κάνουμε ότι μπορούμε» καταλήγει.

Στα τουριστικά καραβάκια

Η φετινή σεζόν δυστυχώς είναι χαμένη αναφέρει ο Ν. Παπαπαύλος που διατηρεί τουριστικό σκάφος.

Παπαπαύλος, ιδιοκτήτης τουριστικού σκάφους στο Ενετικό Λιμάνι. Με αφετηρία το λιμάνι δραστηριοποιούνται πολλά σκάφη που κάνουν κρουαζιέρες προς τα Θοδωρού, τα Λαζαρέτα και γενικά στον κόλπο των Χανίων. «Πιο πολύ άνοιξα για να δουλέψουν και τα παιδιά που έχω στο σκάφος να βγουν από το ταμείο ανεργίας και να κάνουν ένα μεροκάματο. Ο κόσμος προσέχει, προσέχουμε και εμείς και γενικά μέχρι τώρα – γιατί δυστυχώς μαθαίνω ότι τα κρούσματα αυξάνονται – στα Χανιά είμαστε καλά. Γενικά δεν περιμένω πολλά πράγματα για τη φετινή τουριστική σεζόν. Προσωπικά από πολύ νωρίς όταν ξέσπασε η κρίση του κορωνοιού είχα πει ότι θα μιλάμε για τουρισμό από τον Ιούλιο και δυστυχώς δικαιώθηκα» τονίζει.

Στην Εστίαση

«Για μας η μείωση έχει φτάσει στο 50%» τονίζει η κ. Μ. Βιδάκη

«Πήρα το ίδιο προσωπικό με πέρυσι γιατί δεν ήθελα να αφήσω τα παιδιά ξεκρέμαστα. Από την επαναλειτουργία μας στις 26 Μαίου η πτώση είναι της τάξης του 50% » δηλώνει η κ. Μαρία Βιδάκη ιδιοκτήτρια εστιατορίου στη Σπλάντζια. Εκτός της μείωσης του τουρισμού, του φόβου που υπάρχει σε ένα μέρος των ντόπιων τα καταστήματα όπως αυτό της κ. Βιδάκη είναι αντιμέτωπα και με τη μείωση του διαθέσιμου χώρου.
«Προσωπικά με ανησυχεί ο χειμώνας και πως θα τα βγάλουμε πέρα τότε και φοβάμαι ότι δεν θα αντέχαμε ένα δεύτερο lock down. Ελπίζουμε ότι τον Αύγουστο με την κάθοδο των Αθηναίων θα έχουμε μια αύξηση της πελατείας και ελπίζουμε και στο να ανοίξουν και οι Σκανδιναβικές χώρες» λέει. Όσο για το αν οι τουρίστες είναι πειθαρχημένοι η κ. Βιδάκη διαπιστώνει πως «υπάρχει μια χαλαρότητα από μέρους τους. Δεν θα ξεχάσω ένα περιστατικό με έναν Ισπανό κιόλας – μια χώρα με πολλά περιστατικά και με θύματα – που με ρώτησε ειρωνικά πόσες φορές βάζω αντισηπτικό στα χέρια, και όταν του είπα “πάρα πολλές” κατά τη διάρκεια της ημέρας γέλασε ειρωνικά» λέει. Τέλος η κ. Βιδάκη παρατηρεί πως την ίδια ώρα που ο τζίρος των καταστημάτων έχει πέσει διαπιστώνει μεγάλη αύξηση στις τιμές των υλικών που απαιτούνται για να λειτουργήσει μια επιχείριση (γάντια, μάσκες, αντισηπτικα). «Τα γάντια μιας χρήσης που φοράει πριν από 4 μήνες έκαναν 3,50 ευρώ το πακέτο και αυτή τη στιγμή ξεκινάνε από 6,50 και φτάνουν στα 11 ευρώ! Το ίδιο προϊόν, δεν είναι αισχροκέρδεια ; Είναι δυνατόν, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος έλεγχος, μια διατίμηση ;» αναρωτιέται.

«Κανένα κατάστημα εστίασης δεν θα έχει φέτος κέρδος» λέει ο Δ. Πουλτιδης.

«Άνοιξα στις 16 Ιουλίου, με το ίδιο προσωπικό με πέρυσι. Δουλεύουμε για το ΙΚΑ και την ασφάλεια των εργαζομένων και για να πληρώνουμε το κράτος γιατί ο κόσμος είναι λίγος» είναι τα λόγια του κ. Δημήτρη Πουλτίδη ιδιοκτήτη ταβέρνας. Ο ιδιοκτήτης εκτιμάει πως «κανένα κατάστημα εστίασης δεν θα έχει κέρδος φέτος. Η ζημιά θα ξεκινάει από το 30% μέχρι το 100%. Ο κόσμος που υπάρχει σήμερα δεν επαρκεί για να δουλέψει όλη η παλιά πόλη. Για αυτό όλα τα καταστήματα έχουν πέσει έξω και το κράτος πρέπει να βοηθήσει γιατί θα κλείσουμε όλοι»

Στα καταστήματα

«Οι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν για την επέκταση της σεζόν και για υπάρξει ένας σχεδιασμός σε επίπεδο Νομού» αναφέρει ο Μ. Μανατάκης

«Ξεκίνησα τη λειτουργία την 1η Ιουλίου και αυτό που βλέπω είναι τεράστια μείωση των εισπράξεων» είναι τα λόγια του Μανώλη Μανατάκη υπεύθυνο τουριστικού καταστήματος στην παλιά πόλη. Ο κ. Μανατάκης επισημαίνει πως «περιμέναμε σταδιακά να υπάρχει μια αύξηση του κόσμου αλλά δυστυχώς διαπιστώνουμε μια στασιμότητα. Ο κόσμος είναι λίγος, πιθανόν τα τουριστικά πακέτα με τα οποία έχουν έλθει να είναι χαμηλά και οι ίδιοι να μην έχουν χρήματα. Και σε όλα αυτά τα προβλήματα του κορωνοιού έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της στάθμευσης. Οι επισκέπτες της Θεοτοκοπούλου, της Οβραικής, του Τοπανά δεν βρίσκουν που να παρκάρουν! Την ίδια στιγμή δεν βλέπουμε να δουλεύουν οι φορείς για να έχουμε μια παράταση της τουριστικής σεζόν. Οι φορείς δεν συνεργάζονται, ο καθένας κάνει κάτι μόνος του, προκειμένου να υπάρξει ένας σχεδιασμός σε επίπεδο Νομού για το τι τουρισμό θέλουμε! Απαιτείται υπηρεσιακό σχέδιο για τον τουρισμό των Χανίων».

«Ελπίζουμε να πάει όσο το δυνατόν πιο μακριά η σεζόν με μέτρα ασφαλείας από όλους μας ώστε να μην έχουμε πάλι κάποιο black out» υπογραμμίζει ο Μ. Κληματσάκης.

Στην παλιά πόλη βρίσκεται και το κατάστημα του Μάρκου Κληματσάκη με τουριστικά είδη. «Ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας στις 6 Ιουλίου. Η επισκεψιμότητα είναι χαμηλή, με ένα πρόχειρο υπολογισμό είμαστε 60-70% κάτω και ο Ιούλιος φέτος ήταν όπως ο Απρίλιος. Για τον Αύγουστο αν είμαστε στο 30-40% του περσινού θα είμαστε ευχαριστημένοι» τονίζει ο κ. Κληματσάκης. Ο ίδιος επισημαίνει πως οι πελάτες είναι προσεκτικοί ζητούν αντισηπτικό αν ακουμπήσουν ένα αντικείμενο. «Είναι ενημερωμένοι οι επισκέπτες ότι έχουμε λίγα περιστατικά για αυτό και διάλεξαν να έλθουν εδώ. Εμείς τους βλέπουμε ως …ήρωες γιατί μας επέλεξαν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ελπίζουμε να πάει όσο το δυνατόν πιο μακριά η σεζόν με μέτρα ασφαλείας από όλους μας ώστε να μην έχουμε πάλι κάποιο black out, να δείξουμε ατομική ευθύνη και να έχουμε την ελπίδα ότι του χρόνου θα επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα».



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

13.0 ΥΓΕΙΑ

Η υγεία είναι υποχρέωση για δωρεάν παροχή της Πολιτείας προς τους πολίτες της και πρωταρχικός τομέας για την Ελλήνων Πολιτεία.
Η Πολιτεία θα προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις για μία ολιστική κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών.
13.1. Θα προχωρήσει σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που θα σέβονται την προσωπικότητα του κάθε Έλληνα Πολίτη για τις πιο ιδανικές συνθήκες παραμονής εντός αυτών.
13.2. Τα νοσοκομεία αυτά θα καλύπτονται πλήρως από το πιο εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό.
13.3. Τα νοσοκομεία θα κατασκευαστούν σε περιβάλλον τέτοιο που να προάγεται η αισθητική των πολιτών σε ύψιστο βαθμό.
13.4. Είναι προγραμματισμένο να γίνει ένα κεντρικό εργοστάσιο που θα φέρει την ευθύνη έναντι της Πολιτείας με απεριόριστη δυναμική δημιουργίας και άλλων περιφερειακών εργοστασίων τα οποία θα κατασκευάζουν φάρμακα με τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.
13.5. Τα φάρμακα αυτά έκτος από φυσικής προέλευσης, που είναι το ιδανικότερο, θα είναι μίξη φυσικής και τεχνικής φαρμακολογίας με τις λιγότερες αντενδείξεις.
13.6. Εκτός από την λεγόμενη κλασσική ιατρική θα ενισχυθούν μέγιστα οι εναλλακτικές θεραπείες σε αντίστοιχα ιδανικές εγκαταστάσεις για ιαματική θεραπεία, για υδροθεραπεία, φυτοθεραπεία, αρωματοθεραπεία κλπ.
13.7. Το κύριο μέλημα της Πολιτείας είναι οι πολίτες της να διαβιώνουν σε ένα περιβάλλον το οποίο να προάγει την υγεία με διατροφή ελληνική- μεσογειακή, με νερό όπως μας το προσφέρει η μητέρα φύση και με καθαρό αέρα.
13.8. Θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα απεξάρτησης και αποτοξίνωσης και επανένταξης στην υγιή λειτουργία της πολιτείας για εξαρτημένα άτομα,
13.9. Θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα περίθαλψης – θεραπευτηρίων για ψυχολογικές ασθένειες με υποστηρικτικά κέντρα που θα παρέχουν εξάσκηση πνεύματος και σώματος με σκοπό την ενεργή λειτουργία του ατόμου στην Ελλήνων Πολιτεία.
13.10. Η Ελλήνων Πολιτεία θα χρηματοδοτήσει με ότι ποσά χρειάζονται για το άνοιγμα των τεράστιων Ελλάνιων θεραπευτικών Τεχνικών.
Έτσι θα αναβιώσουν τα θεραπευτήρια σε σύγχρονα Ασκληπιεία στην σωστή τους βάση.

12.0 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρισκόμαστε σε έναν χώρο που είναι η καθέδρα των Θεών και για μας τους ανθρώπους θείο δώρο με τον Απολλώνιο Ήλιο να λάμπει εδώ.
Με τον Ποσειδώνα να έχει μεγαλουργήσει με το υδάτινο στοιχείο που περιβάλλει τις τεράστιες ακτογραμμές μας. Πραγματικά όλοι οι άνθρωποι στον υπόλοιπο πλανήτη γαία, έχουν όνειρο να επισκεφτούν την Ελλάδα.

12.1. Έχουν προγραμματιστεί ιλιγγιώδεις επενδύσεις για χειμερινό και θερινό τουρισμό.
12.2. Θα δοθεί η ευκαιρία στον καθένα που θέλει να επισκεφτεί την Ελλάδα να το πραγματώσει.
12.3. Αυτό σημαίνει τεράστιες υποδομές, ένα τεράστιο δαιδαλώδες οδικό δίκτυο στην Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα με μεγάλους αυτοκινητόδρομους, με συνδέσεις μεταξύ τους, με παράλληλη σύνδεση αυτών με αμαξοστοιχίες υψηλών ταχυτήτων και μεγίστης ασφάλειας καθώς και με άμεση σύνδεση των ανωτέρω με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
12.4. Όλες οι πόλεις και οι κωμοπόλεις θα εξυπηρετούνται σε όλη την έκταση τους με άμεση πρόσβαση από οικολογικούς συρμούς πόλεων.
12.5. Στη χώρα της θάλασσας θα κατασκευαστούν τεράστιες μαρίνες, υπερσύγχρονες, για να δέχονται επισκέπτες από όλο τον πλανήτη και με επανδρωμένες τις γύρω περιοχές για τις αναγκαίες υποστηρικτικές υπηρεσίες.
12.6. Θα ανοιχθούν χιλιάδες παραδείσιες τοποθεσίες για φιλοξενία των επισκεπτών σε ορεινές και σε παραθαλάσσιες περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας, πάντοτε με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον.
12.7. Αυτές οι εγκαταστάσεις θα είναι ενταγμένες απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον ούτως ώστε θα αποτελούν πρότυπα διαβίωσης των ανθρώπων, όπως αυτόνομες κατοικίες με οργάνωση κωμόπολης ή χωριού.
12.8. Όλες οι τοποθεσίες θα έχουν την καλύτερη επισκεψιμότητα και προσβασιμότητα με τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα, οδικά, αεροπορικά, ακτοπλοϊκά κλπ.
12.9. Θα προάγεται ο ελληνικός τρόπος διατροφής, που είναι ο καταλληλότερος και υγιεινότερος για τον άνθρωπο.
12.10. Ο κάθε επισκέπτης θα υπογράφει δήλωση δέσμευσης για την τήρηση των προϋποθέσεων και κανόνων που απαραίτητα πρέπει να τηρούνται με απόλυτη ακρίβεια καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής του στον Ελλαδικό χώρο, όπως τον απόλυτο σεβασμό του φυσικού Ελληνικού Περιβάλλοντος, την εναρμόνιση του στους νόμους της Πολιτείας καθώς και τον απόλυτο σεβασμό των δρώμενων από τους ιθαγενής αυτόχθονες Έλληνες επί ποινής αυστηρής τιμωρίας όπως η απέλαση του με απαγόρευση την επαν’ είσοδο του στην χώρα μας δια παντός. 
12.11. Θα προβάλλεται η διαβίωση του ανθρώπου σε ένα φυσικό καθαρά Ελληνικό περιβάλλον. Η υψηλοτάτη ποιότητα εξυπηρέτησης και προσφοράς προϊόντων που θα παρέχονται θα είναι το κίνητρο της ανταμοιβής του παραγόμενου έργου.
12.12. Ο τουρισμός θα είναι το μέσο επίδειξης και γνωστοποίησης της ταυτότητας της χώρας μας παγκοσμίως.
12.13. Θα γίνει παγκόσμια διαφήμιση μέσω του τουρισμού ότι η Ελλάς είναι παγκόσμια πολιτική, οικονομική, πολιτιστική δύναμη.


ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ:

ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Π.Ε.Ο. ΧΑΝΙΩΝ - ΚΙΣΣΑΜΟΥ, ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΚ 73100 ΧΑΝΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2821060494
ΚΙΝΗΤΟ: +30 6934198919

SOCIAL MEDIA:




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια